Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ОБЕРЕЖНО: НЕБЕЗПЕКА НІТРАТІВ У ВЕСНЯНИХ ПРОДУКТАХ

Дата: 09.04.2025 13:37
Кількість переглядів: 23

 

Фото без описуЗ настанням весни на прилавках магазинів і ринків з'являється велика кількість свіжих овочів, зелені та фруктів. Однак разом із користю для організму ранні продукти можуть нести і приховану загрозу - надмірний вміст нітратів.

 

Що таке нітрати та чому вони небезпечні?

Нітрати - це солі азотної кислоти, які широко застосовуються в сільському господарстві як добрива для підвищення врожайності. У помірних дозах вони не становлять загрози для здоров'я, проте їх надлишок у продуктах харчування може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

Надмірне споживання нітратів може призвести до:

  •  порушень роботи серцево-судинної системи;
  •  головного болю, запаморочення та слабкості;
  •  розладів шлунково-кишкового тракту;
  •  зниження рівня гемоглобіну та розвитку метгемоглобінемії (кисневого голодування клітин);
  •  підвищеного ризику розвитку онкологічних захворювань.

Які продукти найчастіше містять нітрати?

Овочі та зелень, вирощені в тепличних умовах із використанням великої кількості добрив, мають найбільший ризик перевищення норми вмісту нітратів. Особливо це стосується:

  •  салату, шпинату, кропу, петрушки, зеленої цибулі;
  •  огірків;
  •  помідорів;
  •  моркви, редиски, буряка;
  •  капусти;
  •  кавунів і динь (особливо ранніх).

Ознаки надлишку нітратів у продуктах

- занадто яскравий або неприродний колір;
- гіркуватий або неприємний присмак;
- водяниста структура;
- відсутність характерного аромату для певного продукту.

Як знизити ризик потрапляння нітратів в організм?

Вибирайте сезонні продукти - купуйте овочі та зелень, що дозріли природним шляхом.
Замочуйте овочі у холодній воді на 20-30 хвилин - це дозволить знизити вміст нітратів до 30-40%.
Зрізайте шкірку та видаляйте серцевину - саме в цих частинах найвищий вміст нітратів.
Термічна обробка (відварювання, тушкування) допомагає знизити рівень нітратів на 30-50%.
Уникайте купівлі надто великих овочів - великі плоди часто містять більше добрив.
Купуйте продукти у перевірених постачальників або на сертифікованих ринках.

Що робити у випадку отруєння нітратами?

Якщо після вживання овочів або фруктів у вас з’явилися такі симптоми, як:
- нудота та блювання;
- діарея;
- слабкість, запаморочення;
- синюшність губ і шкіри;
- утруднене дихання.
негайно зверніться до лікаря!

Пам'ятайте:

Здорове харчування починається з уважного вибору продуктів. Дотримуючись простих правил і віддаючи перевагу якісним сезонним овочам і фруктам, ви зможете захистити себе та свою родину від шкідливого впливу нітратів.

Будьте уважні до свого здоров’я!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь