Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ЗНОВУ ПРО КОРОНАВІРУС

Дата: 21.08.2024 10:41
Кількість переглядів: 55

 

Упродовж поточного епідемічного сезону (з 02 жовтня 2023р. по 12 травня 2024 р.) в Україні зафіксовано 157 417 випадків захворювання на COVID-19. Кількість померлих від грипу, COVID-19 та ГРВІ – 1028 осіб: 82 випадки унаслідок ускладнень від грипу та 946 випадків серед людей з позитивним результатом тесту на COVID-19.

 Зараз територією України циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.

Про поширення нового субваріанту FLiRT у світі заявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків виявили в Австралії. Влітку 2024 року центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) відзначили, що цей варіант виявили у понад 28 % випадків COVID-19 у США.

Три випадки субваріанта коронавірусу FLiRT виявили минулого тижня. Два - у Києві та один - в Івано-Франківській області. Захворілі - дві жінки та чоловік старше 60 років.

У порівнянні з минулим роком захворюваність на коронавірус зменшилася в чотири рази, якщо порівнювати перше півріччя 2024 року з цим самим періодом 2023 року. Але з червня місяця спостерігається певний ріст захворюваності. Так, є зростання рівня захворюваності у місті Київ та на Львівщині. Багато випадків завезені з європейських країн.

Специфіка коронавірусу така, що він швидко розповсюджується по всьому організму. Зазвичай інфекція вражає легені, а у важких формах може дістатися і до серця. При масштабному запаленні виникають незворотні зміни у серці.

Згідно інформації головного державного санітарного лікаря, в середньому 80 % людей, які помирають зараз або від грипу, або від  коронавірусу, не мають вакцинації або не завершили повний її цикл. Мінімізувати ризик тяжкого перебігу та смертності внаслідок коронавірусної хвороби, зокрема і від небезпечних штамів, допомагає вакцинація. Для того, щоб отримати щеплення необхідно обрати найближчий пункт вакцинації та зручний час. Медичні заклади забезпечені ліками та вакцинами, тому всім громадянам рекомендовано щепитися. У Кіровоградській області працюють 93 постійних пункти щеплення від COVID-19 і 3 центри масової вакцинації.

До основних індивідуальних профілактичних заходів належать:

гігієна рук - часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками (після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі, тощо);

         гігієна кашлю - прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;

утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань - кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);

утримання від дотиків обличчя руками;

у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;

за наявності респіраторних симптомів, перерахованих вище, використовувати медичні маски та своєчасно замінювати їх (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після знімання маски.

Коронавірус - підступне захворювання, але навіть якщо ви захворіли на нього, не потрібно панікувати. Потрібно вжити правильних заходів:

  1. Залишайтеся вдома.
  2. Подзвоніть своєму сімейному лікарю.
  3. Опишіть йому симптоми, історію подорожей. Розкажіть про те, чи були ви в контакті з людьми, які потенційно можуть бути інфіковані. 
  4. Виконуйте інструкції свого лікаря.
  5. У невідкладних станах — температура вище 38, яка не збивається, та ускладнене дихання — терміново викликайте «швидку» за номером 103.

У травні 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що пандемія COVID-19 більше не є надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Та хвороба нікуди не зникла і залишається небезпечною для життя (особливо – людей із груп ризику).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь