Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Стихійна торгівля – становить небезпеку та є шляхом до інфекційних захворювань та гострих кишкових отруєнь.

Дата: 14.05.2024 14:31
Кількість переглядів: 106

 

Стихійна торгівля вже стала звичним і невід’ємним атрибутом життя населення. Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків, не замислюючись про їх якість, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувались.

З настанням весняно-літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі. Торгівля з рук у невстановлених місцях є незаконною, оскільки ніхто не контролює якість та безпечність харчових продуктів, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації та зберігання, тощо), така продукція не маркована відповідно вимог законодавства. В більшості випадків торгівля проводиться з землі, автомобілів або з пристосованих прилавків.

Не звертаючи уваги на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, та не згадуючи повідомлення в засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться, купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я.

Торговельна діяльності повинна провадитись у межах спеціально відведених торговельних об’єктів. Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазина, павільйону, кіоску, ятка, палатки, намету, лотка, рундука, складу товарного, крамниці-складу, магазин-складу – це ринок. Державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується на ринках, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про те, що даний продукт придатний до вживання.

Торгівля поза вищеперерахованими об’єктами – це торгівля у невстановлених місцях.

Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, відповідальність за неї передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення у нормах ст. 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях», і ст. 164 «Порушення правил підприємницької діяльності». Посадові особи органів внутрішніх справ та посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами  сільських, селищних, міських рад про це складають адмінпротоколи з наступною передачею справ до суду.

Стаття 160 КУпАП (Торгівля з рук у невстановлених місцях) торгівля в містах з рук на вулицях, тротуарах, площах, у дворах, під’їздах, скверах, парках та інших подібних місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн. – 119 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої (ч.1 ). До продуктів загального споживання відносять також пиво і сигарети, тільки за умови якщо вони з акцизними марками, в іншому випадку настає друга відповідальність. Рішення щодо штрафу приймає тільки суд. У виняткових випадках передбачена конфіскація продуктів, якщо продукти такі, що швидко псуються (м'ясо, молоко, сир ).

Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладення штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 грн. – 255 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі (ч.2). Тут важливий факт, що конфіскація товару (предметів торгівлі) обов'язкова. Працівник поліції, що складає адміністративний протокол, вилучає всі предмети торгівлі та передає їх до суду. Рішення про розмір штрафу приймає відповідно суддя.

Стаття 164 КУпАП (Порушення порядку провадження господарської діяльності) провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), - тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 грн. – 34 000 грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Стаття 156 КУпАП (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами) роздрібна або оптова, включаючи імпорт або експорт, торгівля спиртом етиловим, коньячним або плодовим або роздрібна торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами (в т.ч. тютюном) без наявності ліцензії або без марок акцизного збору чи з підробленими марками цього збору - тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн. – 3 400 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Торгівля пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями або тютюновими виробами з рук, тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн. – 850 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі.

 

Шановні мешканці!  Пантаївська селищна рада попереджає, що стихійна торгівля продуктами харчування - це величезна загроза насамперед Вашому здоров’ю та епідемічного добробуту населення.

Не купуйте продукти харчування на вулицях, не ставте під загрозу життя своє і своїх рідних.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь