A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ЗДІЙСНЕННЯ ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ

Дата: 08.09.2023 10:15
Кількість переглядів: 107

 

Якщо Ви маєте досвід виховання власних дітей, готові працювати з дітьми і виявили бажання стати патронатним вихователем, пропонуємо нову роботу – сімейний патронат.

 Метою патронату над дитиною -  є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини. Запровадження даної послуги є важливим і невід’ємним компонентом у реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

 Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Патронатним вихователем не можуть бути особи: 

- визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними; 
- позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 
- колишні усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіка, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини; 
- які перебувають на обліку або на лікуванні в психоневрологічному чи наркологічному диспансерах; 
- які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; 
 - які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); 
- які страждають від хвороб, перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров’я; 
- засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; • іноземці, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
- які за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду; 

- особи без громадянства;                                      
- інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини. 

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

Запровадження цієї послуги дозволяє забезпечити реалізацію права дитини, яка з певних причин не може проживати з біологічними батьками, на виховання в сімейному середовищі.

На сьогодні створено всі необхідні нормативно-правові, фінансові та організаційні передумови для запровадження патронату над дитиною. Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. №893 ″Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги  патронату над дитиною″ затверджено порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в його сім’ї.  Для забезпечення навчання кандидатів у патронатні  вихователі, формування знань, вмінь, необхідних для надання на професійній основі послуги патронату над дитиною, наказом Мінсоцполітики від 19 серпня 2017 року № 1349 затверджено Програму підготовки патронатних вихователів. 

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує: грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб; соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідно до віку дитини.

Якщо Ви бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, звертайтеся до служби у справах дітей Пантаївської селищної ради. Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь