Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Сальмонельоз: як себе захистити

Дата: 19.06.2023 15:02
Кількість переглядів: 162

 

Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, яке належить до групи антропозоонозів, тобто таких, що передається в більшості випадків від тварини до людини, або через страви, які готуються на основі продуктів тваринництва. Хвороба також передається через неякісну їжу та контактно-побутовим шляхом від людини-носія бактерій роду Salmonella.

Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних продуктах, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-370С незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення.

Сальмонельоз має літньо-осінню сезонність, що пов’язано з активізацією в цей період механізму передавання бактерій.

Джерело збудника інфекції – тварини (велика рогата худоба, коні, вівці, свині, свійська водоплавна птиця, кури, рептилії, коти, собаки, домашні гризуни), хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Бактеріоносійство збудника у людини можливе без клінічних ознак хвороби, коли в здорової людини виділяються бактерії протягом тривалого періоду – від 15 діб до 3-х місяців.

Перші ознаки сальмонельозу з’являються вже через кілька годин після зараження. Інкубаційний період захворювання може займати від 2-8 годин до 3 діб і більше. У людині підвищується температура тіла до 38-390С, виникає головна біль, слабкість, біль у животі, нудота, багаторазова блювота, масивні рідкі випорожнення, судоми кінцівок. Симптоми сальмонельозу типові для харчового отруєння, а в деяких випадках нагадують апендицит. Тому при появі хоча б одного з симптомів захворювання, необхідно якомога швидше звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Профілактика сальмонельозу

Існують правила, яких потрібно дотримуватись для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі й сальмонельозу:

  • обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після відвідування вбиральні;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та інше) зберігати в холодильниках;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник, та зберігати окремо від інших продуктів;
  • необхідно м'ясо, птицю, яйця, вживати в їжу після достатньої термічної обробки; качині, гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
  • не пити сирі яйця, варити їх потрібно 10 хвилин; яйця перед використанням для приготування страв треба ретельно помити водою з господарським милом;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та окремий ніж для нарізування; інвентар після використання обдавати кип’ятком ;
  • домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок, подорожей не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби;
  • необхідно дотримуватись чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появі мух, тарганів, гризунів у своїх помешканнях.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист власного здоров’я у Ваших руках! Бережіть себе і будьте здорові!Фото без опису

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь