Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Туляремія – інфекційна хвороба тварин і людей

Дата: 01.06.2023 11:45
Кількість переглядів: 123

 

Туляремія – це гостра інфекційна хвороба, якою можуть заразитися люди і тварини. Особливо сприйнятливими до захворювання є кролики, зайці, гризуни.

Кроляча лихоманка, мишача хвороба, мала чума – все це синоніми туляремії. Збудник туляремії - Francisella tularensis - може потрапляти в організм людини різними шляхами:

  • трансмісивним - інакуляція збудника комахами (іксодові та гамазові кліщі, гедзі, комарі, блохи);
  • контактним - унаслідок контакту з хворими гризунами (промисел ондатр, зайців, обробка шкурок), під час купання в інфікованих водоймах;
  • аліментарним - через споживання харчових продуктів чи води, інфікованих виділеннями гризунів;
  • аерогенним (повітряно-пиловий) - під час обробки зернових продуктів, фуражу.

Захворюваність людей на туляремію не пов’язана з передачею інфекції від людини до людини (людина є «епідеміологічним тупиком» до інфекції). Це пояснюється спільністю епідемічних факторів для значної кількості людей. Сприйнятливість людей до туляремії становить 100%.

Туляремія може становити небезпеку як соціальна хвороба, яка зумовлює масову захворюваність і тривалу непрацездатність.

Проявляється хвороба зазвичай через 2-4 дні після інфікування головним болем, лихоманкою з підвищенням температури тіла до 39,5-400С, нудотою, блюванням, вираженою загальною слабкістю, рясним потовиділенням. Залежно від того, яким чином бактерія потрапила в організм, виникають різні симптоми:

Якщо збудник проник в організм через шкіру, то на тому місці утворюється шкірна виразка, при попаданні на мигдалини – ангіна, при впроваджені в легені – пневмонія, при потраплянні бактерій у очі – кон’юнктивіт. Однозначно вірус проникає в лімфовузли і, таким чином, викликає їх запалення. Вражений лімфатичний вузол називається бубон.

Іноді збудник може проникати в кров, що тягне за собою вторинні вогнища в інших органах (селезінці, легенях, печінці). Без лікування хвороба тягнеться довго, що приводить до розвитку ускладнень, небезпечних для життя людини, зокрема артриту, менінгіту, енцефаліту, пневмонії та інфекційно-токсичного шоку. Лікування хворих на туляремію здійснюють виключно в умовах стаціонару. Після перенесення захворювання у людини  виробляється довічний імунітет.

Одним із найефективніших способів профілактики туляремії є вакцинація населення, яке проживає в несприятливих щодо цього захворювання районах. Цілеспрямовану вакцинацію проводять в будь-яку пору року живою протитуляремійною вакциною (Ельберта-Гайського) серед осіб, які мають ризик зараження. Після проведення вакцинації створюється напружений імунітет, що зберігається до 5 років.

Профілактика захворювання в ендемічних районах зводиться до боротьби з гризунами, проведення заходів щодо знищення комах (комарів, москітів тощо).

Індивідуальна профілактика зараження туляремією:

  • дотримання правил особистої гігієни і використання захисних масок, окулярів, рукавичок і т.д. при роботі з тушками тварин, шкурками тощо;
  • вживання тільки кип’яченої доброякісної (з перевірених джерел) води;
  • купання тільки у впорядкованих водоймах;
  • здійснення ретельної термічної обробки м’яса, молока перед вживанням;
  • використання захисних репелентів при виїздах на природу;
  • використання індивідуальних захисних засобів під час обробки зерна, сіна.

Дотримуйтеся цих порад. Бережіть себе і будьте здорові!Фото без опису

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь