A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

18 травня в Україні відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Дата: 18.05.2023 10:37
Кількість переглядів: 56

 

Цей день також відзначають як День боротьби за права кримськотатарського народу.

18 травня 1944 року згідно із таємною постановою № 5859-сс «Про кримських татар», підписаною Сталіним, розпочалася спецоперація військ НКВД по вивозу з Кримського півострова його корінного населення.

Загалом протягом трьох днів з Криму було вивезено понад 190 тисяч кримських татар. Також у 1944 році з Криму було депортовано понад 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турків і ромів.

Лише наприкінці 80–х рр. ХХ ст. кримські татари отримали можливість повернення на свою історичну батьківщину. Але пройшло лише декілька десятків років і трагічна історія повторилася: російська федерація окупувала кримській півострів у 2014 р., поставивши кримських татар на грань знищення. Цей гордий народ знову втратив свої землі, але не втратив почуття гідності та свободи, волю до перемоги.

З 24 лютого 2022 року почалася нова хвиля російського вторгнення на територію України, яка стала новою основою для обшуків, арештів та продовження переслідувань кримських татар.

Представники кримськотатарської громади, які спочатку, так чи інакше, прямо чи опосередковано висловлювали свою позицію проти окупації Криму, зараз зазнають переслідувань за антивоєнні заяви.

Кримська практика незаконних обшуків і затримань дедалі частіше використовується проти кримських татар у тимчасово окупованих районах Херсонської та Запорізької областей.

З початку війни в України продовжується геноцид не тільки кримськотатарського народу а й українців. З окупованих та знищених населених пунктів України росія продовжує примусово переселяти українців, вже не зважаючи на їх національність та походження, фактично продовжуючи геноцид українського народу.

У цей знаковий для світової історії день ми схиляємо голови перед пам’яттю кримських татар, безжально знищених злочинними режимами СРСР та рф.

Велика шана і повага тим, хто бореться за Україну та нашу спільну історію. Віримо, що ми дамо гідну відсіч російському загарбнику та звільнимо окуповані землі.

Крим – це Україна! 

Слава Україні!

Вічна пам’ять Героям.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь