A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Стихійна торгівля – потенційна небезпека

Дата: 10.05.2023 14:10
Кількість переглядів: 41

 

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, є потенційно небезпечними для споживання.

Проблема стихійної торгівлі продуктами харчування набуває більших масштабів, адже саме зараз погода створює сприятливі умови для розвитку хвороботворних мікроорганізмів у продукції, яка реалізується без дотримання температурного режиму. Особливо це стосується молочних, рибних та м’ясних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання.

Товар у місцях стихійної торгівлі реалізується без дотримання належного температурного режиму, не пройшовши лабораторний контроль, без належного пакування, що убезпечувало б продукцію від забруднення, а також без супровідних документів, які засвідчують безпечність продукту. Водночас особи, які продають товар з рук, не мають умов для дотримання правил особистої гігієни, що вкрай важливо при поводженні з продуктами харчування.

Необхідно також не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля - це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней, яка останнім часом реєструється в межуючих областях. Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках, знаходиться поза межами ветеринарно-санітарного контролю, тож купуючи м’ясо невідомого походження, яке можливо було вивезене з неблагополучних по африканській чумі пунктів, громадяни можуть сприяти її поширенню на території області.

Наголошуємо, що відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні порушення торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від 1 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» забороняється продаж харчових продуктів власного домашнього виробництва за межами агропродовольчих ринків.

Враховуюче вищезазначене, наголошуємо, що єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, окрім закладів торгівлі, – це офіційні агропродовольчі ринки, де здійснюється обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується.

Отож свіжу сільськогосподарську продукцію краще купувати на агропродовольчих ринках, де її безпечність підтверджена експертними висновками державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, а також в офіційних торгових мережах, де наявні супровідні документи на товар, що підтверджують його безпечність.

На жаль, часто покупці не замислюються про якість продуктів, які купують на стихійних ринках, в яких умовах вони були виготовлені, де зберігались та як транспортувались. Не лякає наших громадян і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих. Звертаємо увагу на те, що у випадку виникнення отруєнь чи захворювань внаслідок споживання продукції, придбаної в місці несанкціонованої торгівлі, постраждалому навіть не буде на кого скаржитися, адже суб’єкти господарювання на стихійних ринках відсутні.

Уникайте потенційно небезпечної продукції! Бережіть своє здоров’я та життя!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь