A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно - лептоспіроз

Дата: 09.05.2023 14:19
Кількість переглядів: 61

З початком весняно-літнього сезону збільшується ризик зараження такою небезпечною інфекцією як лептоспіроз. Це період, який відповідає часу інтенсивних сільськогосподарських робіт, риболовлі, полювання, купання, туристичних подорожей.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України кількість захворілих на лептоспіроз за І квартал 2023 року становить 15 осіб, для порівняння за аналогічний період 2022 року було зареєстровано лише 8 випадків.

Лептоспіроз або інфекційна жовтяниця – це гостре гарячкове інфекційне захворювання, яке зумовлюється різними видами лептоспір. Ця хвороба ще носить назви за прізвищами дослідників, які вивчали захворювання (хвороба Васильєва-Вейлі) та за своїми ознаками протікання і причинами виникнення (семиденна японська лихоманка, водяна собача лихоманка тощо).

Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі гризуни, (щури, миші), свійські тварини (свині, рогата худоба, собаки) і промислові тварини (лисиці, песці). Бактерії, що спричиняють лептоспіроз у людей, з виділенням тварин потрапляють довкілля – воду водоймищ (в більшості випадків непроточних), а в домашніх умовах забруднюють продукти харчування. Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами. Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Перші ознаки захворювання на лептоспіроз

Хвороба починається гостро, з загальної слабкості, підвищення температури до 39-40оС. З’являється головний біль, біль у м’язах, особливо литкових, а згодом різкий біль в м’язах спини, потилиці та шиї, біль в животі, блювота, діарея, почервоніння очей, висип. Вслід за первинними проявами, якщо не проводити лікування, наступає друга стадія захворювання, яка визначається ураженням нирок, печінки, нервової системи і, навіть, при важкому перебігу хвороби – ураження серцево-судинної системи. Захворювання може закінчитися смертельно, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою.

Як уникнути захворювання на лептоспіроз

Запобіжні заходи повинні бути спрямовані перш за все на ліквідацію джерела заразного початку, а саме: знищення пацюків і мишей з метою попередження захворювання на лептоспіроз як людей, так і тварин. Також потрібно дотримуватись наступних правил:

  • при виконанні сільськогосподарських робіт дотримуватись правил особистої гігієни, зокрема використовувати гумові чоботи, рукавички;
  • ретельно мити продукти харчування перед вживанням;
  • для питних потреб та миття рук використовувати воду гарантованої якості;
  • вибирати для купання лише перевірені водойми;
  • не ходити босоніж у заболочених місцевостях;
  • уникати контактів (зняття шкури і т.д.) з палими тваринами;
  • при перших ознаках захворювання не займатись самолікуванням, а негайно звернутись до лікаря. При цьому повідомити лікаря про відвідання водоймищ чи вживання підозрілого продукту;

Дотримуйтеся цих порад і будьте здорові!

 

 

 

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь