A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Як отримати безповоротні гранти «єРобота» від держави на власну справу

Дата: 28.04.2023 10:18
Кількість переглядів: 93

 

Кошти для бізнесу безповоротні, але їх потрібно повернути за 3-5 років податками. Отримати гроші на власну справу від держави нескладно. Заявки за всіма видами грантів подаються особисто через web-портал Дія. Треба використати кошти на конкретні цілі та відповідати певним вимогам.

Програма грантової підтримки бізнесу стартувала торік. Вже є успішний досвід реалізації грантових проєктів у більш ніж 60 тис. підприємств по Україні. Єдиним агентом у програмі наразі виступає Ощадбанк. Користуються цією програмою як просто фізичні особи, які вирішили створити свій бізнес, так і юридичні особи та ФОПи.

Є декілька напрямків отримання грантів від держави, гранти «єРобота» безповоротні і надаються від держави для підприємств, компаній або для фізичних осіб, які хочуть розвивати свій бізнес.

Гранти  не повертаються державі грошима, проценти по ним не сплачуються. Але є декілька умов за всіма видами грантів – створити певну кількість робочих місць. А ще пропрацювати від 3 до 5 років, і сплачувати податки у бюджет. Всі, хто звертається за грантами мають бути зареєстровані і працювати в Україні.

Коротко про гранти

Для фізичних осіб актуальним є грант «Своя справа». Його умови детально прописані у Постанові Кабміну № 738 від 21 червня 2022 року. Ще 2 види грантів передбачені конкретно для аграріїв: «Свій сад», «Своя теплиця». Вони регулюються Постановою Кабміну № 739 від 24 червня 2022 року. І 4-й вид гранту – «Новий рівень», який орієнтований на створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих.

Заявки за всіма видами грантів подаються особисто через web-портал Дія.     Рішення про надання гранту розглядається Державним центром зайнятості.

       Треба подати заяву та написати короткий бізнес-план. Його форма – в розділі єРобота і просто скачується. Бізнес-план – досить простий і складнощів майже не виникає під час його заповнення. Для отримання  до 150 тис. грн. необхідно створити 1 робоче місце; від 150 до 250 тис. грн, то вимога створити 2 робочих місця. Додаткова умова до цього гранту – компанія має пропрацювати і сплачувати податки протягом 3-х календарних років.

Клієнт подає заявку в Дії. Далі вона потрапляє в Ощадбанк, який здійснює перевірку ділової репутації. У компанії не повинному бути податкового боргу, кримінальних справ, і не бути негативної кредитної історії. Перевірка триває до 5 діб. Тоді заявка буде верифікована з точки зору ділової репутації. Після цього вона потрапляє в Державний центр зайнятості. Там призначають співбесіду фізичній особі або юридичній особі, на якій обговорюється бізнес-план. Протягом 15 днів після позитивного рішення про надання гранту, фізична особа має відкрити рахунок в Ощадбанку. Також,  має встигнути зареєструватися як фізична особа-підприємець, або як юридична особа теж через Дію, без відвідування органів та інстанцій.

«єРобота: Свій сад»

Рішення про надання гранту ухвалюється Міністерством аграрної політики та продовольства. Від моменту подання заявки в Дії до отримання позитивного рішення проходить не менше 1 місяця. Там більш жорсткі вимоги до складання проєкту висадки насаджень і щодо контролю за цим видом гранту. Обов’язково у власника саду має бути передбачена система поливу, інакше заявка буде відхилена. Держава перераховує до 70% суми розміру гранту, 30% частка власних коштів.

Гроші надаються для облаштування свого саду, ягіднику чи винограднику від 1 га до 25 га. Право власності або користування земельною ділянкою мають бути не менше 7 років. Гранти надаються у сумі – не більше 10 млн. грн. Строк реалізації проекту висадки не повинен перевищувати 18 місяців з часу отримання коштів. Мінімальна кількість робочих місць: 6 основних працівників. Треба займатися садівництвом не менше 5 років і сплачувати податки.

«єРобота: Своя теплиця»

Грант надається на створення тепличних модулів від 0,4 до 2 га. Співфінансування держави та фермера: грант становить до 70% вартості, 30% – частка власних коштів. Сума гранту не може бути більша 7 млн. грн. Має бути досвід діяльності. Строк будівництва теплиці не може перевищувати 12 міс. Кількість робочих місць: 14 працівників на 1 га теплиці. Обов’язкова умова – зрошення теплиці. Тепличним бізнесом треба здійснювати не менше 3 років і сплачувати податки. Сума гранту: 0,4 – 0,6 га – до 2 млн. грн.; 0,8 – 1,2 га – 3,5 млн. грн.; 1,6 – 2,4 га – 7 млн. грн.

«єРобота: Новий рівень»

Мова йде про виробників харчової промисловості. Грант орієнтований на створення нових виробництв переробних підприємств або збільшення потужностей існуючих підприємств. Кошти треба витратити на купівлю обладнання. Умови перших 1 000 грантів: держава – до 70% вартості проєкту, але не більше 8 млн. грн., 30% частка власних чи кредитних коштів. Наступні заявки на таких умовах: грант до 50% вартості проєкту, але не більше 5 млн. грн.

Держава перераховує до 70% або 50% суми розміру гранту. Вимога – створення до 25 робочих місць. Кількість працівників залежи від суми гранту. Коли буде позитивна рішення, то підприємець має відкрити рахунок в Ощадбанку і протягом 10 робочих днів внести власні кошти. Далі чекати зарахування від держави.

Бути в сірому полі – не вийде!

Органічні виробники, які діють офіційно та сумлінно сплачують податки, також подають заявки на отримання грантових коштів..

Чим активніша діяльності в офіційному полі, тим більше можливостей отримання єГрантів. Має бути фінансова звітність, зареєстровані виробничі потужності.  Якщо говоримо про «єСад» чи «єТеплицю», то потрібні офіційні проєкти. Бути в сірому полі – не вийде. Найменший грант становить до 250 тис. грн., але все одно потрібна реєстрація і зобов’язання взяти на роботу працівника. Органічні виробники можуть цим скористатися найперше і найпростіше, бо вони апріорі діють офіційно.

Отож, раніше таких грантів не було. Нині ж держава забезпечує механізм розподілу коштів, які дають Україні міжнародні партнери. Повертати гроші не потрібно однозначно. Але є умова, як певний гарант, і не тільки від держави, але й від міжнародних партнерів. Кошти виробник поверне державі податками. У цьому і полягає зрозуміла та унікальна схема грантів «єРобота». Легальний виробник і так працює та буде платити податки. Але тут він може завчасно прокредитуватися своїми ж податками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь