A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ПРО ДОТРИМАННЯ МІНІМАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ У СФЕРІ ОПЛАТИ ПРАЦІ

Дата: 11.04.2023 15:05
Кількість переглядів: 132

 

Звертаємо увагу на необхідність забезпечення належного виконання в громаді вимог статті 43 Конституції України, яка гарантує виплату заробітної плати найманим працівникам на рівні не менше законодавчо встановленого мінімуму.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений мінімальний розмір оплати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну норму робіт або годинну норму праці (Кодекс законів про працю України, Закон України "Про оплату праці"). Згідно п.5 ст.38 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Наразі місячна мінімальна зарплата в Україні, встановлена Законом України "Про Державний бюджет України на 2023 рік", складає 6700 грн. Якщо говорити про погодинний розмір, мінімальна заробітна плата у 2023 році становитиме 40,46 гривень/годину.

Закон України "Про оплату праці" визначено, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати.

Отже, з 01 січня 2023 року роботодавець зобов’язаний щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого законодавством розміру. Якщо працівнику, який виконав місячну норму праці, нарахували зарплату в меншому розмірі, роботодавець проводить доплату до її рівня, яку виплачує разом із зарплатою (за винятком виконання роботи на умовах неповного робочого часу).

Виплата працівникові зарплати, яка буде менше розміру "мінімалки", за умови виконаної місячної або годинної норми праці, вважається порушенням трудового законодавства. За подібне порушення з роботодавця стягується штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2023 року – 13 400 грн) за кожного працівника, щодо якого було вчинено порушення.

Вищевказана законодавча норма обов’язкова для виконання роботодавцями, як юридичними особами, так і фізичними особами підприємцями. Заробітна плата є одним із основних джерел доходів громадян. Підвищення добробуту працівників відбувається, в першу чергу, за рахунок зростання мінімальної заробітної плати.

___________________


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь