A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ЩО ВАРТО ВРАХУВАТИ ПРИ ВИРОЩУВАННІ КАРТОПЛІ

Дата: 11.04.2023 13:13
Кількість переглядів: 64

 

Здавалося б, чого простіше – виростити картоплю: навесні закопав, восени викопав урожай. Але щоб мати дійсно гарний врожай, необхідно врахувати декілька моментів. Найперше, обрати правильний сорт картоплі.

Спочатку, необхідно визначитись, яка картопля вам потрібна – чи та, що розварюється, чи з щільним м’якушем, чи підійде універсальна. В міжнародній практиці усі столові сорти картоплі поділяються на такі типи:

  • А – картопля з щільним м’якушем, не розварюється, водяниста та з низьким вмістом крохмалю. Ідеальний варіант для салатів;
  • В – більш універсальна картопля. Її м’якуш щільний і трохи борошнистий, помірно водяниста, розварюється слабо. При відварюванні стає крихкою, а при смаженні виходить з хрусткою скоринкою та м’якою серединою;
  • С - картопля з м’якою крохмалистою м’якоттю, яка сильно розварюється при варінні. Ідеально підходять для пюре;
  • D – дуже борошнисті сорти картоплі, мають багато крохмалю. Розварюється повністю.

В Україні класифікація за якістю поділяє усі сорти картоплі на висококрохмальні, середньокрохмальні та низькокрохмальні.

ви не знаєте, до якої групи належить картопля, можна скористатись таким способом - розрізати бульбу і потерти половинки одна об одну. У картоплі C або D-типу половинки будуть злегка злипатися, а у картоплі A-типу між половинками з’являться крапельки води.

Інші характеристики, на які необхідно звернути увагу при виборі сорту: група стиглості – ранні, середньоранні, середньостиглі, середньопізні та рекомендована зона вирощування – степ, лісостеп, полісся. Найбільш врожайними вважаються ранні, швидкостиглі сорти картоплі, але, на жаль, вони не придатні для тривалого зберігання.

В Україні зареєстровано близько 200 сортів картоплі, тож вибрати є з чого. За даними науковців найпопулярніші сорти в приватному секторі - український сорт Слов’янка, німецький Беллароза та виведений за радянських часів Невський. Фермери ж віддають перевагу українським сортам Мирослава, Скарбниця, голландським Рів’єра, Торнадо, Коломба, німецьким Беллароза та Гранада.

Варто зазначити, що на посадку використовують лише здорові, правильної форми бульби, оскільки деформованість - явна ознака того, що сорт вироджується.

Місце посадки картоплі також відіграє важливу роль в отриманні гарного урожаю. Бажано забезпечити під посадку картоплі рівну ділянку, без ям, рівчаків та заглиблень, де могла б затримуватись вода чи волога.

Висаджувати картоплю, а також інші культури родини пасльонових (помідори, баклажани, перець) на одному й тому ж місці з року в рік небажано. Потрібно намагатись повертати ці культури на попередню ділянку не раніше, ніж через три-чотири сезони.

Найкращими попередниками для картоплі є зернобобові та злакові культури, буряки, гарбузові, капуста, огірки.

Важливо висадити картоплю в оптимальні строки. Не варто садити дуже рано – земля холодна, але й пізня посадка невдала – земля може бути пересушена. Оптимально – температура повітря вдень 10-12°С, нічна вище 5°С, температура ґрунту – не менше 5°С. Наші предки визначали готовність ґрунту до посадки так: брали грудку землі та кидали її на дорогу (не асфальтовану). Грудка прилипла до дороги – земля ще волога, садити картоплю рано. Грудка розпалася на кілька великих частин – ідеальний час для посадки. А якщо грудка розсипалася на багато дрібних крихт – земля вже дуже суха, картопля не вродить.

Якщо на вашій ділянці спостерігається підвищена чисельність ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів, капустянка (медведка), гусениці озимої совки та інші), то перед посадкою картоплі бажано обприскати інсектицидами посадкові лунки або ж обробити препаратами посадковий матеріал. Обробка бульб пестицидами, до складу яких входить інсектицид та фунгіцид, забезпечить захист не лише від ґрунтових шкідників, але й від хвороб (ризоктоніоз, альтернаріоз, парша, гниль) на початкових етапах розвитку.

Обробки бульб інсектицидами будуть мати ефект й проти колорадського жука в першій половині вегетації, оскільки препарати мають здатність через коріння проникати у рослину.

Підвищенню стійкості до хвороб та врожайності сприяє й передпосівна обробка бульб регуляторами росту рослин.

Пам’ятайте, що протруювати пестицидами ранні сорти картоплі забороняється, як і споживати молоду картоплю до закінчення терміну очікування до збору врожаю. Під час будь-яких робіт з пестицидами (в тому числі при посадці протруєними бульбами) необхідно дотримуватися регламентів застосування пестицидів, обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту (резинові рукавиці, респіратор та захисний одяг).

Картопля вразлива до багатьох хвороб. Тому для вчасного реагування на зміни стану рослин необхідно орієнтуватись, з чим маєте справу.

Вірусні хвороби (звичайна мозаїка, зморшкувата і смугаста мозаїки, скручування і закручування листя, кучерявість листя, стовбурне в’янення та інші) є основною причиною зниження врожаю картоплі. Рослини, уражені хворобами, відстають у рості, не цвітуть або цвітуть слабко. Бульби у них з’являються рано і бувають дуже дрібними, а самі рослини рано відмирають. Урожай картоплі знижується на 20-30%. Нерідко на одній рослині можуть зустрітися два і більше вірусних захворювання.

Грибкові хвороби картоплі (фітофтороз, фомоз, альтернаріоз, суха фузаріозна гниль, ризоктоніоз, парша звичайна, рак картоплі) вражають бульби картоплі і погіршують їх якість, товарний вигляд і лежкість при зберіганні.

Бактеріальні хвороби проявляються у в'яненні рослин і загниванні бульб. Кущі мають пригнічений вигляд, листки хлоротичні, трохи скручуються та всихають. На бульбах гниль проявляється у двох формах – кільцевій та ямчастій. При кільцевій уражуються тканини судинної системи.

Рак картоплі та глободероз – карантинні захворювання картоплі, обмежено поширені в Україні. Основне значення в боротьбі з раком картоплі відводиться вирощуванню ракостійких сортів картоплі. Глободероз або картопляна нематода – найбільше вражає ділянки, де картопля вирощується беззмінно. Специфічний симптом захворювання – коренева система набуває «бородатого вигляду».

Надійно захистити картоплю від шкідливих організмів можна за дотримання та виконання комплексу агротехнічних, фітосанітарних, хімічних і біологічних заходів.

Обробки посівів картоплі для захисту від хвороб розпочинають при появі перших плям на листках фунгіцидами контактної та системно-контактної дії. При проведені 2-3 обприскувань ефективними препаратами можна значною мірою захистити посіви. Необхідно застосувати препарати згідно з Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, з обов’язковим дотриманням заходів безпеки та інструкцій по їх застосуванню.

У випадку, коли строки обприскування проти колорадського жука та хвороб співпадають, проводять комбіновані обробки. Для цього в робочу рідину інсектициду додають в потрібній кількості фунгіцид. Всі роботи з пестицидами в жарку пору року краще проводити в ранковий час після висихання роси та ввечері до її випадання, так як висока денна температура знижує ефективність їх дії на 20-25%. Особливо суворо слід дотримуватись строків останніх обробітків пестицидами до збирання урожаю.

Картопля – «другий хліб» українців і найбільш масовий продукт харчування. Тому нехай гарні та якісні бульби надихають вас на кулінарні шедеври та гастрономічні свята!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь