Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Вірусний гепатит А – хвороба брудних рук

Дата: 06.04.2023 08:44
Кількість переглядів: 139

 

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостре інфекційне захворювання всього організму із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки.

За механізмом передачі збудник інфекції гепатиту А відноситься до кишкової інфекції. Механізм потрапляння вірусу в організм людини фекально-оральний, тобто коли неінфікована людина вживає продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах).

Інкубаційний період хвороби за перебігом може бути як легким, так і тяжким, зазвичай триває від 7 до 51 дня, в середньому 35 днів.

Симптоми гепатиту залежать від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму. Гостра інфекція може мати безсимптомний перебіг та незначні клінічні прояви. Та все ж у більшості випадків хвороба починається гостро з підвищення температури до 38,5°C протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі. Хвора людина відчуває виражену слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, апатію, нудоту, іноді характерна блювота, діарея, біль в животі та відчуття важкості в правому підребер’ї. У хворого змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтушність, змінюється колір сечі знебарвлюються випорожнення.

Лікування хворих з гепатитом А в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. Хворим показаний постільний режим, особлива дієта. Після перенесення захворювання формується довічний імунітет.

Як захиститись від гепатиту А:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • вживайте термічно оброблену їжу;
  • добре мийте овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням;
  • для пиття та приготування їжі використовуйте воду з перевіреного джерела гарантованої якості.

Також для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Захист імунізації проти гепатиту А показаний дітям з 12 місяців життя і дорослим.

Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання - звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте, що раннє виявлення і госпіталізація – це перший і найважливіший крок для непоширення вірусу.

Дбайте про себе і рідних. Будьте здорові!

 

 

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь