Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ЗДІЙСНЕННЯ  ПАТРОНАТУ  НАД  ДИТИНОЮ

Дата: 13.03.2023 15:40
Кількість переглядів: 81

Фото без опису

Якщо Ви маєте досвід виховання власних дітей, готові працювати з дітьми і виявили бажання стати патронатним вихователем, пропонуємо нову роботу – патронат над дитиною.

Метою патронату над дитиною - є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Запровадження даної послуги є важливим і невід’ємним компонентом у реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

Сім’я патронатного вихователя - це сім’я, в якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки патронатного вихователя на професійній основі. Патронатний вихователь - це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання та реабілітації дитини у своїй сім’ї.

Патронатним вихователем не можуть бути особи:

- визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними; 
- позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені; 
- колишні усиновлювачі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіка, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з їх вини; 
- які перебувають на обліку або на лікуванні в психоневрологічному чи наркологічному диспансерах; 
- які зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами; 
 - які не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу); 
- які страждають від хвороб, перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров’я; 
- засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів; • іноземці, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
- які за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду; 

- особи без громадянства;                                       
- інші особи, інтереси яких суперечать інтересам дитини. 

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї. Термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. У разі наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

Запровадження цієї послуги дозволяє забезпечити реалізацію права дитини, яка з певних причин не може проживати з біологічними батьками, на виховання в сімейному середовищі.

На сьогодні створено всі необхідні нормативно-правові, фінансові та організаційні передумови для запровадження патронату над дитиною. Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. №893 ″Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги  патронату над дитиною″ затверджено порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, порядок оплати послуг патронатного вихователя та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в його сім’ї.  Для забезпечення навчання кандидатів у патронатні  вихователі, формування знань, вмінь, необхідних для надання на професійній основі послуги патронату над дитиною, наказом Мінсоцполітики від 19 серпня 2017 року № 1349 затверджено Програму підготовки патронатних вихователів. 

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує: грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб; соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів на кожну дитину відповідно до віку дитини.

Якщо Ви бажаєте підтримати дитину та стати патронатним вихователем, звертайтеся до служби у справах дітей Пантаївської селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь