Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Інформація для роботодавців і найманих працівників

Дата: 21.02.2023 10:57
Кількість переглядів: 121

Фото без опису

В умовах повномасштабної війни одним з головним чинників для Перемоги є підтримка держави, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Сплата податків важлива, як ніколи. Кожен, хто вважає себе українцем і громадянином нашої держави, має розуміти, що задекларована праця – це шлях до вільної, незалежної, економічно сильної держави!

Незадекларована праця позбавляє найманих працівників можливості захисту своїх інтересів та сприяє ухиленню від сплати податків, а відповідно і позбавляє бюджет коштів, необхідних для забезпечення збройних сил України та підтримки громадян, які постраждали від збройної агресії.

Страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам соціальний захист: оплату лікарняних, допомогу на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання, пенсію.

Тому, у 2023 році на території Пантаївської громади продовжить свою роботу робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення щодо роз’яснення важливості оформлення трудових відносин.

Пантаївська селищна рада наголошує, що в умовах воєнного стану проблема легалізації трудових відносин та виплата офіційної заробітної плати, як ніколи є актуальною.

Дотримання законодавства про працю – це повага до кожного працівника, до кожного українця.

Працівники, які одержують гроші „в конвертах”, стали заручниками самих себе. Отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, працівник позбавляє себе соціальних виплат та гарантій. Виплата заробітної плати у „конвертах” - тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні, так і кожному з нас.

Зрозуміло, що війна – це найгірше підґрунтя для утвердження високих трудових стандартів, але, як це не сумно звучить, вона продемонструвала переваги офіційної зайнятості, а саме - збереження хоча б частини заробітної плати від роботодавців та отримання підтримки від держави. Ці виплати пов’язані з офіційною зайнятістю, а там, де зайнятість була неофіційною – працівники постраждали, адже роботодавець просто припинив із ними будь-які відносини, а у держави відсутні підстави для нарахування і виплати відповідної допомоги.

Нагадуємо, що усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу.

Забезпечити соціальні права під час війни – складне завдання. Проте, війна дуже сильно змінила і мобілізувала суспільство, тож маємо сподівання, що суспільство змінить і свої погляди на питання зайнятості та відмовиться від використання нелегальних трудових відносин. Адже легальна зайнятість – це не лише соціальна захищеність працівника, а ще й своєчасно сплачені податки до бюджету та підтримка нашої країни в такий важкий час, яка наближає нас до Перемоги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь