УВАГА! ЗАФІКСОВАНО СПАЛАХ ГОСТРОЇ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ.
За повідомленням Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб в місті Ізмаїл зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції. Зі скаргами на підвищену температуру тіла, розлад травлення, нудоту, болі у животі, загальну слабкість госпіталізовано 12 людей.
Всі постраждалі є працівниками будівельної організації, що виконує роботи для одного з підприємств Ізмаїла.
Виникнення захворювання вони пов'язують із вживанням в їжу майонезу домашнього приготування, який один із будівельників привіз з дому, але зберігав неналежним чином.
Тому, нагадуємо - щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.
- підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
- відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
- ретельно готуйте їжу:
- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
- сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовану їжу.
- зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
- використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.