A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Спалювати листя небезпечно для здоров’я людей та шкідливо для довкілля!

Дата: 04.11.2022 08:35
Кількість переглядів: 100

 

З приходом осені мешканці починають наводити лад на присадибних ділянках, городах, подвір’ях. Часто таке прибирання завершується спалюванням опалого листя, сухої трави.

Науково доведено, що забруднення повітря від таких багать набагато гірше, ніж від промислових викидів та викидів автомобільного транспорту. Наприклад, година знаходження біля багаття з опалого листя дорівнює п'ятигодинному перебуванню на автомагістралі.

Як відзначають експерти, в диму міститься безліч токсичних сполук: свинцю, ртуті, окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажи, оксиду азоту, бензопірену, вуглеводнів та інших важких металів, що здатні викликати у людей захворювання (від алергічних реакцій до онкологічних). Разом з димом у повітря потрапляють речовини, накопичені рослинами протягом року.

На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно «рятують» від колорадського жука шляхом розпилення отрути.

Тому нагадуємо, що спалювання листя на подвір'ях є надзвичайно шкідливим для здоров'я людей та екологічного стану у населених пунктах. Зокрема, багато людей мають алергію на дим, тому з початком осені суттєво зростає кількість звернень за медичною допомогою.

За доведеними даними, крім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, спалювання рослинних залишків представляє істотну загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи; руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

Вдихання диму може призвести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає на хронічні захворювання серця або органів дихання.

Крім того, чинним законодавством, зокрема законами «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя.

Статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання листя, сміття і т. д. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 771 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні правопорушення.

А під час воєнного стану в країні паліїв притягають до кримінальної відповідальності за статтею 113 Кримінального Кодексу України, в якій передбачається покарання для порушника у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Що робити з листям, якщо не спалювати?

  • зробити листовий перегній;
  • додати в компост;
  • зробити мульчування відкритих ділянок ґрунту опалим листям;
  • додати в ґрунт для кімнатних рослин;
  • сухим листям можна накрити рослини які зимують у відкритому ґрунті.

Будьте свідомими громадянами! Бережіть своє здоров’я і здоров’я оточуючих!

 

                                Олександрійсько-Приютівське управління

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь