A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Обережно, дифтерія повертається!!!

Дата: 12.10.2022 08:52
Кількість переглядів: 95

 

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 8 місяців    2022 року в Україні було зареєстровано 2 випадки захворювання на дифтерію, а у вересні поточного року епідемічна ситуація ускладнилась - зареєстровано 7 випадків, що пов’язано зі спалахом дифтерії в одному з дитячих будинків-інтернатів Львівської області.

Дифтерія – гостре антропонозне інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання збудника, що характеризується ураженням ротоглотки та дихальних шляхів, рідше шкіри, з розвитком фібринозного (дифтеритичного) запалення в місці проникнення збудника, а також токсичним ураженням серцево-судинної й нервової систем, нирок.

Основний механізм передачі - повітряно-крапельний, рідше може реалізуватися й контактний (наприклад, при дифтерії шкіри). Бактеріовиділення у хворого починається з кінця інкубаційного періоду й триває до повної санації ротоглотки, у деяких випадках може формуватися вторинне носійство. При спалахах дифтерії первинними носіями можуть бути до 10 % зовнішньо здорових людей. Перебіг хвороби та пов’язаний з цим механізм передачі залежить від географічного регіону. В країнах помірного клімату переважно трапляються дифтерійні ураження дихальних шляхів з повітряно-крапельним механізмом передачі інфекції, у країнах субтропічного і тропічного поясів - переважно дифтерія шкіри та контактний механізм її передавання від хворого до здорового (так звана «повзуча виразка джунглів»).

Інкубаційний період дифтерії триває від 2 до 10 днів. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, які дуже погано знімаються з поверхні. Це може ускладнювати дихання та ковтання. Токсин може спричинити загальну слабкість, біль у горлі, лихоманку, набряк слизистої оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних підщелепних лімфатичних вузлів. Також при захворювані спостерігається ураженя серцево-судинної та нервової систем.

Єдиний та надійний спосіб захиститися від дифтерії - це вакцинація. Метою щеплення є створення антитоксичного імунітету проти дифтерії. Імунітет запобігає важкому перебігу хвороби та зменшує ризики поширення захворювання. Для колективного імунітету необхідно охопленння вакцинацією не менше 95 % населення.

При перших ознаках захворювання необхідно звернутись за допомогою до лікувального закладу, не займайтесь самолікуванням. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких.

 

 

 

Відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Олександрійсько-

Приютівського управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь