A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Актуально про лептоспіроз

Дата: 05.09.2022 15:25
Кількість переглядів: 363

 

На Кіровоградщині з початку 2022 року зареєстровано два летальних випадки лептоспірозу. Як повідомляє Центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України в області, це мешканці Новоукраїнського та Кропивницького районів. Діагноз лептоспірозу підтвердили в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України». За 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 47 випадків лептоспірозу, 15 з них виявили у липні. Для порівняння – за 7 місяців 2021 року зареєстровано 39 випадків, а в липні – 22 випадки.

Збільшення кількості хворих реєстрували, переважно, серед внутрішньо переміщених осіб, котрі протягом певного часу могли перебувати у місцях ук­риття та підвальних приміщеннях і контактувати з продуктами життєдіяльності мишоподібних гризунів.

Лептоспіроз – це гостре інфекційне захворювання, що може передаватися від тварини до людини. Джерелом зараження для людей є гризуни, свійські й дикі тварини, хутрові звірі, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки.

Захворіти на лептоспіроз можна під час купання в заражених водоймах, риболовлі, сінокосі на зволожених територіях, під час догляду за хворими і інфікованими тваринами тощо. Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше, гризунів. Також це може бути худоба, собаки, дикі тварини. Від людини до людини захворювання не передається. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи або рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Збудник може викликати широкий спектр симптомів, деякі з яких можна помилково прийняти за ознаки інших захворювань, наприклад, грип чи  COVID-19. Деякі інфіковані люди можуть взагалі не мати симптомів.

Серед найпоширеніших симптомів лептоспірозу:

-висока температура;

-головний біль;

-озноб;

-біль у м’язах;

-блювання та діарея;

-жовтяниця;

-почервоніння очей;

-висипання.

Симптоми захворювання можуть проявлятися в період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Тому, якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою – зверніться до сімейного лікаря.

Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, менінгіту (запалення оболонки головного та спинного мозку), печінкової недостатності, та навіть смерті.

 

Щоб запобігти захворюванню треба:

-уникати потенційно заражених водойм та риболовлі в них;

-вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;

-не контактувати із хворими та інфікованими тваринами;

-знищувати гризунів у особистих помешканнях.

 

Будьте здорові та бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь