A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Небезпека ротавірусної інфекції

Дата: 09.08.2022 13:28
Кількість переглядів: 378

 

Перебування у місцях скупчення людей і обмежений доступ до чистої води є причинами появи «кишкових» захворювань. Майже всі вони легко передаються від людини до людини, а отже є особливо небезпечними під час війни. Ротавірусна інфекція – одне з таких інфекційних захворювань. Її збудником є ротавірус. Від його потрапляння до організму і до появи перших симптомів минає кілька днів. 

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, сильний пронос. Також, може з’являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. 

Симптоми захворювання переважно з’являються через 2 дні. Блювота й діарея можуть тривати від 3 до 8 днів.  У дорослих ротавірусна інфекція може мати лише легкі прояви та симптоми або не мати їх взагалі,  для немовлят і дітей раннього віку це захворювання є небезпечним через ризик швидкого зневоднення внаслідок діареї і блювання.

У перші 6 місяців цього року інфекцію діагностували в більше ніж 3,5 тисячі українців, з них майже 3,4 тисячі – діти і більшість – у віці від 1 до 4 років. Такі дані озвучили в Центрі громадського здоров'я України. Для порівняння, за весь 2021 рік в Україні зафіксували 4158 випадків ротавірусного ентериту, з них 4045 – у дітей. Із 8 спалахів ротавірусного ентериту, зареєстрованих у першому півріччі 2022 року, 6 відбулося в пунктах тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, 2 – у дитсадках.

Інфекція передається фекально-оральним шляхом як безпосередньо, так і під час контакту із зараженими поверхнями й предметами: іграшками, підлогою, меблями, одягом тощо, а також під час прийому їжі.

Основними методами профілактики ротавірусної інфекції є дотримання правил особистої гігієни та вакцинація. Вакцина захищає від ротавірусних гастроентеритів і розвитку тяжких форм захворювання. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції відносять до рекомендованих, тобто вакцинуватися можна власним коштом.

Лікування гострої ротавірусної інфекції є неспецифічним і передбачає насамперед боротьбу із зневодненням. Воно має відновлювати кількість рідини й електролітів в організмі, знижувати інтоксикацію. Антибіотики при ротавірусній інфекції не призначають, адже вони не будуть ефективними.

Зверніться до свого лікаря, якщо ви або ваша дитина маєте:

•   ознаки зневоднення (сухість слизових оболонок (у т.ч. в роті), плач без сліз, зменшення частоти сечовипускання;

•   часту блювоту;

•   діарею понад добу, сліди крові в калі;

•   температуру понад 39 ?;

•   ознаки перевтоми, біль, кволість, незвичну сонливість.

Будьте пильними, бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших дітей!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь