Сульфати у воді – що потрібно знати.
У воду сульфати можуть потрапляти внаслідок просочування з ґрунту або ж разом зі стічними водами. Наявність сульфатів у промислових стічних водах пояснюється технологічним процесом на підприємстві, на яких використовується сульфатна кислота (наприклад, виготовлення добрив або хімічних речовин). Окрім цього, ці сполуки виробляються з нафтових та рослинних джерел, таких як кокосові та пальмові олії. Як правило, це миючі засоби або поверхнево-активні речовини, які часто зустрічаються в таких продуктах, як шампунь, миючий засіб, зубна паста тощо.
Сульфати є загальними шкідливими забруднювачами. Проте це не є значною небезпекою для здоров'я, сульфати можуть мати тимчасовий проносний ефект на людей та тварин. Також, можуть закупорювати сантехніку та забарвлювати одяг. Щодо питної води, то вона матиме запах гнилого яйця, неприємний смак, особливо в гарячій воді.
Є кілька способів видалення сульфатів з води, але вибір методу залежить від багатьох факторів, включаючи рівень сульфатів у воді, кількість заліза та марганцю у воді, а також наявність бактеріального забруднення.
В побуті воду можна використовувати для технічних цілей: миття посуду, прання білизни, прибирання в приміщеннях, тощо. Але для пиття, приготування їжі використовуйте бутильовану або фільтровану воду.