A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Якщо не вистачає стажу…

Дата: 17.05.2022 10:58
Кількість переглядів: 169

 

Страховий стаж – це важлива складова майбутньої пенсії. Відповідно до Закону України №1058 – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тільки за таких умов місяць роботи буде зарахований до страхового стажу як повний. Тобто, якщо сума страхових внесків, сплачених за відповідний місяць, є меншою за мінімальний страховий внесок, до страхового стажу зараховується пропорційно зменшений період.

У такій ситуації здійснити доплату до мінімального страхового внеску з 1 січня 2004 року можуть будь-які особи, які колись підлягали пенсійному страхуванню, але мають неповний страховий стаж (працювали неповний робочий день, були прийняті на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнені не останнім днем тощо).

 

Відповідно до Закону України від 15.02.2022 № 2040-IX Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення Пенсійного законодавствапочинаючи з 30.04.2022 при здійсненні доплати до мінімального страхового внеску за попередні роки, доплата буде розрахована виходячи з мінімальної заробітної плати на дату здійснення доплати. Зокрема, мінімальний страховий внесок на сьогодні складає 1 430 грн (мінімальна заробітна плата 6 500 грн х 22 %).

 

Розберемо ситуацію на прикладі:

Особі потрібно доплатити за січень 2010 року. Мінімальна заробітна плата у січні 2010 року складала 869 грн, особі було нараховано заробітну плату 700 грн, з неї за діючою ставкою страхового внеску на той час було сплачено 246,4 грн (700 х 33,2 % + 700 х 2 % = 246,4 грн). З метою зарахування січня 2010 року до страхового стажу як повного, враховуючи, що мінімальний страховий внесок на момент сплати (травень 2022 року) складає 1 430 грн, тож доплатити за цей період потрібно буде 1 183,6 грн (1 430 грн - 246,4 грн = 1 183,6 грн).

ВАЖЛИВО: особа, яка здійснила доплату, формує і подає до органів Пенсійного фонду відомості про суми доплат сама за себе. В них зазначаються місяць та рік, за який проведено нарахування, суму, з якої сплачено внесок та суму доплати.

 

Довідково: щоб з’ясувати чи є у вас неповні місяці стажу, за які можна здійснити доплату, замовте довідку ОК-5 в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua/ або зверніться до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України, маючи при собі паспорт та РНОКПП (ідентифікаційний код). У разі виявлення у своїй трудовій діяльності такіх “прогалин” у сервісному центрі можна подати відповідну заяву.

 

 

Сніжана СОЛОВЕЙ, начальник фінансово-економічного управління головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь