A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Як зменшити вплив стресу на організм в умовах війни

Дата: 17.05.2022 09:20
Кількість переглядів: 500

 

https://fs01.vseosvita.ua/0100iooi-e5f7-378x191.jpgСтрес, страх за себе і своїх близьких супроводжують зараз всіх українців. Декого стрес стимулює та допомагає діяти в небезпечній ситуації. Для когось він залишається руйнівним. Важливо пам’ятати, що життя продовжується і здоров’я – одна з основ нашого життя. Тому, перш за все, варто зосередитись на речах, які ви можете контролювати.

Харчуйтеся повноцінно. Разом із їжею наш організм отримує все необхідне для підтримання роботи всіх систем організму, зокрема нервової та імунної. Саме ці системи найбільше страждають через стрес, і саме від них залежить можливість опору та збереження здоров’я.

Висипайтеся. За можливості, зберігайте режим сну, не відкладайте сон на потім та не обмежуйте його тривалість. Достатня кількість сну сприяє відновленню нервової системи та зниженню рівню гормонів стресу. Це запорука нормального функціонування організму. Обмеження сну поглибить вплив стресу та пришвидшить прояв негативних наслідків.

Пийте більше рідини. Під час стресу ми можемо не звертати увагу на спрагу або взагалі її не відчувати. Зневоднення здатне погіршити роботу серця, мозку та нирок. Аби запобігти зневодненню, слідкуйте, скільки рідини протягом доби ви вживаєте. Особливо важливо дотримуватися режиму пиття маленьким дітям до літнім людям.

Будьте на зв’язку з близькими та рідними. Ділитися своїми переживаннями важливо, як і чути оточуючих. Спілкування, особливо особисте, допомагає знизити вплив стресу та подолати відчуття самотності і безпорадності.

Намагайтеся дотримуватися розпорядку дня. За нинішніх умов усі наші звичні ритуали поламані. Проте режим є дуже важливим для відчуття контролю за ситуацією, тому намагайтеся виконувати повсякденні справи.

Будьте активними. Фізична активність дозволяє підтримати тіло в тонусі. До того ж, дозовані навантаження знижують рівень стресу.

Робіть те, що приносить задоволення. Таким чином в організмі будуть вироблятися ендорфіни, які допомагають долати стрес. Не соромтеся жартувати та сміятися. У стані стресу можливе коливання емоцій – це нормальне явище, головне аби відбувалося перемикання.

Піклуйтеся про інших. Сьогодні будь-яка допомога є доречною та важливою, ви можете допомагати фізично, готувати або годувати, спілкуватися або навчати, читати книжки дітям або згадувати найцікавіше із бабусями та дідусями. Кожен з нас може стати рятівником для ближнього.

Бажаємо всім безпеки та психологічного здоров’я!

 

Олександрійсько-Приютівське управління ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь