Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖРЕГУЛЮВАННЯ ЦІН НА ПРОДОВОЛЬЧІ ТОВАРИ, БЕНЗИНИ АВТОМОБІЛЬНІ, ДИЗЕЛЬНЕ ПАЛИВО ТА ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ НА ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Дата: 11.05.2022 10:01
Кількість переглядів: 321

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022р. №311 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020р. №341 і від 9 грудня 2020р. №1236» доповнено постанову пунктом 41-12, чим установлено на період дії карантину, але не довше ніж на період воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування, граничний рівень торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 відсотків з урахуванням рекламних, маркетингових послуг, послуг з підготовки, обробки, пакування, інших послуг, пов’язаних з реалізацією відповідних товарів кінцевому споживачу на такі продовольчі товари, які включені до переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020р. №341:

  1. борошно пшеничне вищого сорту;
  2. молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
  3. хліб житньо-пшеничний;
  4. яйця курячі категорії С1;
  5. птицю (тушка куряча, четвертина тушки курячої);
  6. батони;
  7. олію соняшникову рафіновану.

Крім цього, продовжує діяти механізм декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість. Декларуванню підлягає зміна роздрібних цін (з урахуванням податку на додану вартість) на кожний окремий вид товару незалежно від виду його упаковки (крім товарів, вид упаковки яких визначено у переліку товарів, що мають істотну соціальну значущість, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020р. №341), ваги (об’єму) одиниці товару, дозування, форми випуску та будь-яких інших ознак.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом (закладом), порівняно з роздрібною ціною на дату набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020р. №341 або з попередньо задекларованою роздрібною ціною (крім випадків збільшення ціни внаслідок закінчення строку дії знижки або зменшення ціни):

  • на 15 відсотків і більше - за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, - за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;
  • на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, - за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

Пунктом 41-4 постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020р. №1236 установлено на період дії карантину граничний рівень торговельної надбавки в розмірі:

  • не більше 7 гривень з урахуванням податку на додану вартість, що нараховується до середньої вартості 1 літра дизельного палива;
  • не більше 6,5 гривні з урахуванням податку на додану вартість, що нараховується до середньої вартості 1 літра бензинів автомобільних.

Середня вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 пропроміле та бензинів автомобільних GASOLINE 10 пропроміле визначається Міністерством економіки на підставі розрахунків акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», проведених з урахуванням відповідних даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередні 10 днів, розрахункових коефіцієнтів 0,825 та 0,745 кілограма на літр відповідно, витрат на зовнішнє логістичне забезпечення у сумі 80 доларів США/тонну та інших витрат, передбачених зовнішньоекономічним договором (контрактом) у сумі 150 доларів США/тонну, сум митних платежів (акцизний податок із ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) та податок на додану вартість із ввезених на митну територію України товарів (продукції) та щоденного офіційного курсу іноземної валюти, встановленого Національним банком у відповідному періоді. Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подає щомісяця до 1, 11 і 21 числа Міністерству економіки зазначені розрахунки. Інформація про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензинів автомобільних оприлюднюється на офіційному веб-сайті Міністерства економіки щомісяця до 3, 13 і 23 числа.

Середня вартість дизельного палива та бензинів автомобільних -> Міністерство економіки України (me.gov.ua)

Так, станом на 22.04.2022 на офіційному веб-сайті Міністерства економіки оприлюднена середня вартість 1 літра дизельного палива ULSD 10 ppm, яка становить 33,66 гривень, та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm, яка становить 29,55 гривень.

З урахуванням граничних торговельних надбавок гранична роздрібна ціна станом на 22.04.2022 р 1 літра дизельного палива становить 40,66 гривень та 1 літра бензинів автомобільних GASOLINE 10 ppm - 36,05 гривень.

Під час продажу (реалізації) «брендового преміального» дизельного палива та бензинів автомобільних, із покращеними показниками якості та позначення (маркування) яких включає певну торгову марку (товарний знак), розмір доплати не може перевищувати 5 відсотків до розміру роздрібних цін на відповідні види палива. Положення цього абзацу не застосовуюється на автозаправних станціях, які здійснюють продаж палива за регульованими цінами.

Державне регулювання цін на лікарські засоби, запроваджене постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби» поширюється також на лікарські засоби, включені до Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), граничні постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, що не перевищують такі розміри:

Закупівельна ціна, гривень

Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків

До 100 (включно)

25

Більше ніж 100 до 500 (включно)

20

Більше ніж 500 до 1000 (включно)

15

Більше ніж 1000

10

За порушення порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на товари що мають істотну соціальну значущість, на час дії карантину до суб’єктів господарювання які допустили такі порушення, передбачено застосування адміністративно-господарських санкції відповідно до ст. 20 Закону України «Про ціни та ціноутворення».

Для проведення заходу з питання правильності формування, встановлення та застосування державних регульованих цін необхідно повідомити Головному управлінню Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (вул. Т.Карпи, 84, м. Кропивницький, 25006) повне найменування суб’єкта господарювання - порушника з зазначенням форми господарської діяльності (ТОВ, ПП, ЗАТ, ПрАТ, ФОП) його місцезнаходження: назва вулиці, номер будинку та надати документи, або їх копії, що підтверджують такі порушення (за наявності). На зазначену адресу звернення також можна направити поштою, або електронною поштою на адресу gudpss@kr.consumer.gov.u

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь