Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

В Кіровоградській області знову підозра на ботулізм

Дата: 08.09.2021 10:48
Кількість переглядів: 729

Фото без опису

У вересні поточного року у 22-річної жительки м. Знам’янка був зареєстрований випадок підозри на ботулізм. Зі скаргами на погіршення самопочуття до інфекційного відділення КНП «Знам’янська міська лікарня» жінка звернулася 1 вересня, а ознаки хвороби, як з’ясувалося, відчула на декілька днів раніше. На підставі анамнезу та загальної клінічної картини був запідозрений ботулізм, для підтвердження діагнозу біоматеріал направили на лабораторне дослідження, а пацієнтці надали первинну медичну допомогу.

Виникнення захворювання потерпіла пов’язує із вживанням риби, придбаної протягом 21-23 серпня в торговельному закладі, а саме: копчений хребет лосося, в’ялений та сушений лящ. Фахівці Держпродспоживслужби області оперативно здійснили перевірку закладу торгівлі в м. Знам’янка. Перевірялися зокрема умови реалізації рибної продукції, з’ясовувалися постачальники та виробники. Розслідування випадку підозри на ботулізм триває. До того ж в області вже був зареєстрований один випадок ботулізму в м. Знам’янка, пов’язаний зі споживанням рибної продукції.

За 8 місяців 2021 року в Україні від ботулізму постраждало 57 осіб               (в 2020 – 50 осіб). 7 постраждалих, на жаль, померли внаслідок захворювання. Більшу частину випадків ботулізму пов’язують із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) та рибних продуктів, які були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.

Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин у 375 000 разів сильніший від отрути гримучої змії!

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Щоб вберегтися від ботулізму виконуйте наступні рекомендації:

при домашньому консервуванні дотримуйтеся всіх правил гігієни;

дотримуйтесь чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);

не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, томущо складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;

при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, додавайте за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізуйте банки і кришки;

при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;

не вживайте «бомбажні» консерви;

не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!

 

 

Олександрійсько-Приютівське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

У вересні поточного року у 22-річної жительки м. Знам’янка був зареєстрований випадок підозри на ботулізм. Зі скаргами на погіршення самопочуття до інфекційного відділення КНП «Знам’янська міська лікарня» жінка звернулася 1 вересня, а ознаки хвороби, як з’ясувалося, відчула на декілька днів раніше. На підставі анамнезу та загальної клінічної картини був запідозрений ботулізм, для підтвердження діагнозу біоматеріал направили на лабораторне дослідження, а пацієнтці надали первинну медичну допомогу.

Виникнення захворювання потерпіла пов’язує із вживанням риби, придбаної протягом 21-23 серпня в торговельному закладі, а саме: копчений хребет лосося, в’ялений та сушений лящ. Фахівці Держпродспоживслужби області оперативно здійснили перевірку закладу торгівлі в м. Знам’янка. Перевірялися зокрема умови реалізації рибної продукції, з’ясовувалися постачальники та виробники. Розслідування випадку підозри на ботулізм триває. До того ж в області вже був зареєстрований один випадок ботулізму в м. Знам’янка, пов’язаний зі споживанням рибної продукції.

За 8 місяців 2021 року в Україні від ботулізму постраждало 57 осіб               (в 2020 – 50 осіб). 7 постраждалих, на жаль, померли внаслідок захворювання. Більшу частину випадків ботулізму пов’язують із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) та рибних продуктів, які були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.

Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Ботулотоксин у 375 000 разів сильніший від отрути гримучої змії!

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Щоб вберегтися від ботулізму виконуйте наступні рекомендації:

при домашньому консервуванні дотримуйтеся всіх правил гігієни;

дотримуйтесь чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);

не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, томущо складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;

при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, додавайте за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізуйте банки і кришки;

при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;

не вживайте «бомбажні» консерви;

не купуйте виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад!

 

 

Олександрійсько-Приютівське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь