A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Правила застосування пестицидів і агрохімікатів сільгоспвиробниками

Дата: 08.06.2021 16:27
Кількість переглядів: 366

Застосування,  транспортування та зберігання пестицидів і отрутохімікатів в сільському господарстві регулюються такими основними документами:  Закон України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення";  Закон України "Про пестициди і агрохімікати"; ДСП 8.8.1.2.001-98 Державні санітарні правила транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві;  ДСП 382-96 Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України.

Дані нормативні та законодавчі акти обов'язкові для  дотримання всіма підприємствами, установами і організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами. 

Дозволяється транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів, які зареєстровані і дозволені до використання та входять до "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні". Зберігання пестицидів допускається тільки в спеціально призначених для  цього  складах.

Суб’єкти підприємницької діяльності завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки повинні сповіщати голів сільських, селищних, міських рад, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів.

При отриманні повідомлення від агропідприємства, селищний голова зобов’язаний довести до відома мешканців села, власників пасік, рибогосподарств, керівників лікувально – профілактичних закладів на території населеного пункту про застосування пестицидів агропідприємством.

Обробка рослин та інших об'єктів повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов'язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороб рослин і бур'янів, а також прогнозу погоди.

Всі  роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 град. С. Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м,  при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. На земельних ділянках, які знаходяться на відстані менше ніж 300 метрів від житлової забудови, рекомендовано проводити обробіток посівів засобами захисту рослин ранцевим оприскувачем або вирощувати багаторічні трави.

Проведення сільськогосподарських робіт на ділянках, де були застосовані пестициди, і допуск на них людей дозволяється тільки після закінчення строків, що гарантують їх безпеку. Не допускається випас худоби та птиці, а також сінокіс на оброблених пестицидами ділянках на протязі періоду, визначеного інструкцією.

У разі потрапляння пестициду на шкіру потрібно змити струменем води, краще з милом. При потраплянні пестициду в очі необхідно негайно добре промити їх достатньою кількістю води, після чого звернутися за лікарською допомогою. Під час роботи з препаратами забороняється курити, пити, вживати їжу.

До роботи з пестицидами допускаються особи, що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та  мають  відповідні посвідчення,  допуск та наряд на  виконання  робіт  з  пестицидами. Особи, що контактують із пестицидами, зобов'язані використовувати справні засоби індивідуального захисту відповідно до ступеню небезпечності пестициду.

До роботи з пестицидами заборонено допускати осіб, які не досягли       18-річного віку, вагітних і жінок, що годують груддю. Діти  шкільного та дошкільного віку не допускаються до роботи з пестицидами і на оброблених ними площах.

        Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог "Державних санітарних  правил  авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України", ДСП 382-96, затверджених наказом МОЗ України від 18.12.96 р. N 382.

Авіаційно-хімічні роботи погоджуються установами Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки не пізніше, чим за 10 діб до початку робіт. Замовник авіаційно - хімічних робіт за три дні до початку авіаційних обробок зобов'язаний оповістити населення даної місцевості про місце, терміни і час проведення авіаційних обробок пестицидами та встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки, із зазначенням кінцевого терміну очікування , на відстані 300 м від оброблюваних площ.

Забороняються авіахімобробки пестицидами всіх груп токсичності ближче:

а) 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об'єктів природно-заповідного фонду;

в) 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів, виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт.

Порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів
тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь