A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Увага! Карантинні організми!

Дата: 21.05.2021 14:41
Кількість переглядів: 336

Фото без описуНа території регіону найбільш поширені 3 карантинні організми — американський білий метелик, амброзія полинолиста та повитиця польова.

 

            Особливістю розвитку американського білого метелика є розвиток шкідника у двох (рідше трьох) поколіннях та формування павутинних гнізд на добре освітлених деревах і розвиток у них перших чотирьох віків гусениці шкідника. Саме цей період є найефективнішим для проведення винищувальних заходів. Тому у випадку виявлення гнізда, гілку з ним потрібно зрізати, зібрати у пакети та знищити. Цей механічний метод боротьби є самий ефективний і обов’язково повинен бути застосований, тому що вирішальним чинником боротьби з шкідником є знищення його у першому поколінні. А якщо не буде проведено належної боротьби з цим поколінням, то друга літня генерація буде більш багато чисельною, та шкода, яку спричинять гусениці цієї генерації буде значною.Фото без опису

 

            Амброзія полинолиста засмічує всі польові культури, особливо просапні та зернові, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних і ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустищах і інших необроблюваних землях, на вулицях, присадибних ділянках, населених пунктах, скрізь, де порушений природний рослинний покрив. Шкодочинність Амброзії в районах масового поширення винятково велика. Вона складається зі зниження врожайності сільськогосподарських культур, засмічення врожаю сільськогосподарських культур, погіршення якості кормів, зниження продуктивності пасовищ і негативного впливу на здоров'я людей. Основними заходами боротьби з амброзією полинолистою є агротехнічний (дотримання сівозмін, правильний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами), хімічний (обробка гербіцидами) та механічний (багаторазове  скошування, тощо). Але найефективнішим, тим паче на території населених пунктів, є виривання рослин з корінням до початку цвітіння.

 

            Повитиця польова — карантинний бур’ян, який живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури та рослинність на узбіччях доріг, але останній час все частіше зустрічається і на території населених пунктів. Основні правила ліквідації вогнищ — знищення уражених рослин з захватом півтораметрової гарантійної зони навколо цвітіння бур’яну, обробка гербіцидами. Скошену масу знищувати. В посівах багаторічних трав і на необроблюваних землях повитицю необхідно часто низько скошувати до цвітіння. Залишки бур’яну по скошеній стерні можна знищувати шляхом випалювання або хімічним методом.

            Правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами  влади та посадовими особами на підвідомчих їм територіях. Згідно законодавства, до обов’язків осіб щодо карантину рослин належить здійснення фітосанітарних заходів, в тому числі локалізація та ліквідація карантинних організмів.

            Крім того звертаємо Вашу увагу, що з метою попередження отруєння людей, свійських та диких тварин, пошкодження та знищення посівів сільськогосподарських рослин, городини, багаторічних насаджень, тощо під час проведення заходів по захисту рослин від шкідливих організмів суб’єкти господарювання усіх форм власності зобов’язані дотримуватись вимог Законів України "Про захист рослин", "Про пестициди і агрохімікати" та Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.

У разі виникнення спірних питань щодо застосування хімічних засобів захисту рослин на території району або з будь-яких інших питань щодо карантину та захисту рослин та для надання консультацій і роз’яснень звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області (тел. 32 13 51).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь