Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

20 травня – День Вишиванки! Сьогодні чудове свято самобутньої, неповторної, барвистої української культури — День вишиванки!

Дата: 20.05.2021 14:57
Кількість переглядів: 870

Фото без опису

Цього року свято випало на 20 травня. Традиційно в цей день люди одягають вишиті сорочки, блузи та сукні на роботу, навчання або прогулянку. Це свято символізує народний звичай носити традиційний вишитий одяг. Для українця вишиванка – не просто одяг. Це щось дуже особливе: особисте, рідне, святе. Вишивка – як символ, своєрідний генетичний код народу, що закладений в українцях з самого народження та відображає нашу національну приналежність, неповторну ідентичність та самобутність. Уній зашифровані сакральні символи, які зберігають історію, міфологію, релігію, давнє мистецтво наших предків, душу нашого народу. В усі часи з любов’ю вишиті складні візерунки служили оберегом від негараздів, притягували удачу, з теплотою нагадували про рідну домівку, де б ти не був.  Саме вишиванка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Це наш національний оберіг!

Існують безліч різновидів орнаментів, що утворювались протягом століть на теренах України. Різномаїття українських вишивок просто вражає. Не знайдеться мабуть ні одна країна на карті світу, щоб мала таку багатогранну культуру вишитого одягу.

Фото без опису

Проаналізувавши старовинні та сучасніші зразки вишивок, можна умовно скласти своєрідний атлас регіонів України за типовими для них візерунками, орнаментами і символами, техніками і кольорами. І хоч чітких меж використання певної техніки вишивки ніколи не було (бо люди, спілкуючись, передавали, навчали одне-одного особливостей ремесла свого краю), але на старовинних вишивках нашого краю притаманна символіка ранніх землеробів. Образ Великої богині, якій поклонялись трипільці, зображалась у вигляді пташки і світового дерева. Також зустрічались такі цікаві символи, як двоголовий орел – відображає чоловічу та жіночу сутність одночасно. Пізніше поширеними були пишні різнобарвні рослинно-геометризовані орнаментальні мотиви з вазонами, квітами, листям, бутонами. Оригінальним був шов під назвою «солов’їні вічка», коли на полотні виколювались дірочки.

Наші бабусі досі пам’ятають багато секретів давнього ремесла. Безліч майстринь в різних куточках нашої країни створюють геніальні витвори мистецтва, які дивують всіх донині. Наш край також багатий людьми, чиї руки за допомогою голки та в'юнкої нитки створюють неповторні витвори декоративно-ужиткового мистецтва. Є на території нашої громади майстрині, які золотими нитками крізь роки пронесли автентичне ремесло в сьогодення.   Використовуючи вишивку не тільки нашого регіону, а поєднуючи у своїх роботах різні види, створюють неповторні, яскраві, колоритні вироби сучасності. Дивовижно, та українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, які базуються на 20 техніках. В останні роки стали проводити паради вишиванок, ярмарки та розпродажі, ось і наша громада долучилася до гарної традиції.

Фото без описуФото без опису

На виставці робіт присвяченій Дню Вишиванки вихвалялися своїми неповторними роботами майстрині селища Пантаївка: Бахтала Людмила Миколаївна, Тимчишин Юлія Віталіївна, Піндак Світлана Миколаївна, Ворожка Ніна Михайлівна, Кавуліч Лілія Олександрівна, Штанько Віра Степанівна, Лифарь Ліана Станіславівна.

Презентували свої неперевершені роботи  рукодільниці  сіл Диківка та Бандурівка: Горієнко Світлана Миколаївна, Опанасюк Лідія Амбросівна, Грідньова Людмила Володимирівна, Васалатій Ярина Павлівна, Любяна Олена Петрівна, Власова Анастасія Олександрівна, Романська Олена Володимирівна.

Про цих гарних рукодільниць можна розповісти багато, про їх захоплення вишивкою, але найбільше задоволення приносить споглядання  їхніх витворів мистецтва.

Серед значної кількості вишиваних виробів виділяються скатертини, рушники, простирадла, подушки, ковдри, спідниці та сорочки з вишуканими в художньому відношенні орнаментальними та сюжетними композиціями, які відрізняються власним стилем вишивання. Також присутні і сучасні напрями вишивки бісером: картини, ікони та елементи одягу вражають своєю неповторністю, яскравістю, оригінальністю та різнобарв'ям кольорів. Талант народних майстринь багатогранний, він б’є ключем працелюбства та любові до традицій рідного народу і є взірцем для майбутніх поколінь.

Фото без опису

Подарунками та Подяками відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради було відзначено кожну майстриню-вишивальницю.

Також хочеться згадати, що на виставці були представлені чарівні вироби, які по собі лишили такі майстрині Полоз Наталія Миколаївна, Сергійчук Любов Іванівна та Тараненко Ганна Антонівна. 

Сьогодні українські вишиванки користуються все більшою популярністю у зв'язку з підвищенням інтересу до етнографічного стилю в цілому.

Приємно, що з кожним роком все більше і більше людей долучається до  свята Вишиванки, яке швидко розрослося до всеукраїнського рівня, а незабаром до нього почала долучатися українська діаспора, а також прихильники України. Сьогодні вишиванка – ніби стародавній літопис, через який можна доторкнутись до історії та культури кожного регіону України

Тож вітаємо Вас з Днем вишиванки та бажаємо всім нам зміцнення української ідентичності заради процвітання країни. Нехай це чудове свято зітре кордони й об'єднає українців у всьому світі.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь