A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Безпечне використання пестицидів в період проведення польових робіт

Дата: 29.04.2021 11:53
Кількість переглядів: 327

                           

 

Безпечне використання пестицидів 

в період проведення польових робіт

 

          Одним із основних питань під час проведення комплексу польових робіт є захист сільськогосподарських культур від шкідливих організмів. Всі роботи з пестицидами повинні проводитись з дотриманням санітарних вимог та техніки безпеки, необхідне чітке дотримання вимог Законів України "Про захист рослин", "Про пестициди та агрохімікати", Державних санітарних правил 8.8.1.2.001-98 "Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві" та "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні".

Люди, які працюють з пестицидами, обов’язково повинні пройти медичний огляд, навчання по техніці безпеки та отримати допуски і посвідчення до роботи з пестицидами. Допущення до роботи з пестицидами людей, які не мають допуску, є порушенням ст.18, 21. Закону України "Про захист рослин".

Відповідальність по техніці безпеки та охороні праці при роботі з пестицидами покладається на керівників господарств і організацій, які їх виконують. На підприємствах наказом повинна бути призначена людина, яка відповідає за проведення робіт по хімічному захисту рослин. До роботи з пестицидами не допускаються особи, яким не виповнилось 18 років, вагітні жінки та годувальниці, а також особи, які мають медичне протипоказання. Тривалість робочого дня при роботі з високотоксичними пестицидами – 4 години, з іншими – 6 годин. Підприємство, яке відповідає за проведення робіт, забезпечує всіх осіб, які працюють з пестицидами, засобами індивідуального захисту та аптечками, необхідними для надання першої долікарняної допомоги при отруєнні.

Хімічна обробка посівів та інших об’єктів повинна проводитися тільки після попереднього обстеження посівів сільськогосподарських культур спеціалістом із захисту рослин та встановлення доцільності проведення хімічного обробітку, тобто коли чисельність шкідливих організмів перевищує економічний поріг шкодочинності (ЕПШ). Санітарно – захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловими приміщеннями повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 метрів, при авіаційному – 1000 метрів. Забороняється також авіаобприскування рослин в радіусі менше 1 км від населених пунктів і тваринницьких ферм, а також в радіусі 2 км від водоймищ рибогосподарського використання.

          Для хімічного захисту рослин повинні застосовуватись тільки ті пестициди, які зареєстровані та дозволені "Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні". В боротьбі зі шкідливими організмами рекомендується використовувати оригінальні пестициди провідних фірм виробників. Ні в якому разі не можна застосовувати сумнівні препарати – тільки оригінальні засоби захисту рослин. Норма витрат препарату також має відповідати рекомендованій.

В разі невідповідності дії пестициду на шкідливий об’єкт, спеціалісти управління фітосанітарної безпеки можуть, відповідно до поданої заяви, відібрати зразок для проведення аналізу відповідності в Одеській прикордонній контрольно-токсикологічній лабораторії. Всі хімічні обробки посівів, багаторічних насаджень та сільськогосподарських угідь обов’язково повинні реєструватись в шнуровій книзі застосування отрутохімікатів.

          Ще одне важливе правило для сільгоспвиробників – повідомлення населення (через сільські ради) про обприскування. З метою запобігання отруєнь пестицидами згідно з розділом 6. п.6.1. пп. 6.1.7. ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 попередньо, але не менш ніж за 2 доби перед початком проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів, а також бджолярів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

           Для уникнення конфліктних ситуацій  бджолярі зі свого боку повинні також дотримуватись вимог чинного законодавства, реєструвати свої пасіки та повідомляти про їх переміщення. Відповідно до ст. 13 Закону України "Про бджільництво" пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики. Відповідно до ст. 15 того ж Закону фізичні та юридичні особи розміщують пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

          З метою охорони бджіл обробку сільгоспугідь необхідно проводити в ранні ранкові та вечірні години, в тиху безвітряну погоду. В похмурі і прохолодні дні допускається, як виняток, проведення обприскування в денний час. При цьому пасіки слід вивезти не менше ніж на 5 км від поля, де проводиться обробіток, або ізолювати бджіл. Забороняється проводити хімічні обробки садів та сільськогосподарських культур у період цвітіння. 

          При чіткому дотриманні регламентів застосування пестицидів, виконанні вимог санітарних правил забезпечується не тільки захист рослин від шкідників, хвороб та бур'янів, але й охорона здоров'я населення і довкілля.

          У разі необхідності отримання додаткової інформації або консультації з питань захисту рослин звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за адресою м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб.310, 303, 304, за телефонами (0522) 32-12-97, 32-12-64. За консультаціями з питань безпечного поводження з пестицидами, дотримання вимог державних санітарних правил звертайтеся за вказаною вище адресою, каб. 416, телефон (0522) 32-26-23.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь