A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

На мальовничих пагорбах села Ясинуватка височіє вражаюча своїми розмірами та стилем архітектурна пам’ятка – «маєток Вимберга». Говорять що прізвище власника палацу було Вінберг, а звали його Василь Федорович, 1861 року народження. Був військовим, одр

Дата: 14.04.2021 08:53
Кількість переглядів: 945

 

     На мальовничих пагорбах села Ясинуватка височіє вражаюча своїми розмірами та стилем архітектурна пам’ятка – «маєток Вимберга». Говорять що прізвище власника палацу було Вінберг, а звали його Василь Федорович, 1861 року народження. Був військовим, одружився на Єлисаветі Анненковій, яка отримала Єсиноватку (тодішня назва Ясинуватки) у спадок від матері. Відомо, що наприкінці 19 століття палац належав цій родині.

          На превеликий жаль,що ця споруда напівзруйнована та територія навколо неї занедбана. За ініціативи селищного депутата Сторчового Олександра Олексійовича та спільними зусиллями небайдужих мешканців громади, працівників Пантаївської селищної ради, старост сіл та селищних депутатів, які долучилися, до так званої толоки, яка відбулася 9 квітня 2021 року, було наведено лад на території маєтку та висаджено озеленення. Вдячні всім хто долучився до цієї акції та вніс посильну лепту в впорядкування території.        Сподіваємося,що завдяки Вашому внеску історія цього маєтку буде продовжуватись, надіємося на небайдужих поціновувачів архітектурних споруд, які можливо долучаться до відновлення, реставрації цього величного маєтку. Хочеться вірити,що такий архітектурний спадок збережеться для нащадків нашої громади, захоплюючи величністю та архітектурним стилем неоготики.

     Ось така от сумна історія про найгарніший і найбільший палац Кіровоградщини, про який, практично ніхто не знає. За непідтвердженими даними, цей палац є копією палацу із Санкт-Петербургу. Незмінним залишилось лиш одне,на території біля палацу досі росте двохсотлітній дуб, який є свідком історії та таємниць цього маєтку.

Стиль будівлі еклектика з елементами неоготики (такою можна було вважати башту). Палац мав неабиякі розміри, як для садибного будинку рядових поміщиків. З маєтку був облаштований вихід до річки, де розміщувалися купальні. Поруч були тераси з фруктовими деревами. За інформацією в 2004 році в будівлі сталася пожежа, яка зруйнувала, купол, вежі та перекриття. Це призвело до фактичного знищення пам’ятки архітектури.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь