A A A K K K
для людей із порушенням зору
Пантаївська громада
Кіровоградська область, Олександрійський район

Що необхідно знати про ботулізм!!!

Дата: 04.05.2022 10:30
Кількість переглядів: 314

 

 

За оперативною інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з початку 2022 року були зареєстровані 2 випадки ботулізму після вживання копченої та в’яленої риби. Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною. Звертаємо увагу всіх громадян, що ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких
наслідків, а отже:

Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Токсин клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів виготовлених у домашніх умовах,  а також в’яленої, копченої, солоної риби , яку було придбано в місцях несанкціонованої торгівлі.

Як захисти себе від потрапляння збудника:

    - рибу, яку тільки піймали, негайно охолоджують або заморожують, перед посолом необхідно обережно випотрошити рибу, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, не забруднити м’язи риби його вмістом;

    - посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;

    - ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;

    - не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

    - не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

    - купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності:

    - вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного  лабораторного контролю:

    - слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури +120°C. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху.

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей та дотримуйтесь до вищевказаних порад.

 

Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександрійсько - Приютівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській область.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь